mandag 3. desember 2012

Ready Player One, Ernest Cline

Det er sjelden jeg blir sittende en hel dag å lese en bok, uten å greie å legge den fra meg. Det skjedde med denne boka, Ready Player One, av Ernest Cline. Den ble utgitt på engelsk i fjor, og fort oversatt til norsk. Jeg har ikke sett boka før den kom på pokket, men jeg er glad jeg fikk lest den. Warner Brothers har kjøpt rettighetene til film, og når den kommer ut, så er jeg overbevist at den blir en stor film.

Dette er nok en typisk guttebok, men den har helt klart en underholdningsverdi for kvinner også, bare de tør å starte på boka. Den er raskt umulig å legge fra seg. Hva handler så denne boka om?


"Året er 2044 og verden er ikke lenger slik den en gang var. Det finnes ikke jobber og tilværelsen er ganske stusselig for store deler av jordens befolkning. De fleste tilbringer derfor all våken tid i OASIS, et virtuelt virkelighetsspill som byr på det meste man kan ønske seg av virkelighetsflukt. Og for at alle skal ha tilgang er selve OASIS-spillet gratis. Det man betaler for er ting som transport og utstyr.
En av de som foretrekker OASIS fremfor virkeligheten er Wade Watts, en fattig og foreldreløs 18-åring. Han bor i en campingvognstabel (!) sammen med tanta si og alt for mange andre mennesker, og logger seg hver dag på OASIS for å oppsøke den virtuelle skolen han går på.
Men den ensformige hverdagen til Wade blir med ett mer innholdsrik når OASIS-skaperen, James Halliday, dør. Halliday etterlater seg nemlig ingen arving, og har lovet bort eierskapet over OASIS og hele formuen sin til den som klarer å finne tre nøkler gjemt inne i OASIS.
Halliday selv var gjennom hele livet opphengt i tidsperioden han selv var tenåring – åttitallet. Og for å finne nøklene og løse gåtene som skjuler seg bak portene må spillerne ha inngående kjennskap til populærkulturen fra denne tidsperioden. Så har Halliday også hentet inspirasjonen til konkurransen fra Atari-klassikeren Adventure. Spillet var det første som inneholdt et såkalt «easter egg», eller skjult skatt om du vil.
Wade er ikke alene om å jakte på nøklene i spillet. Et helt samfunn av «eggere», som de kaller seg, vokser opp rundt konkurransen. Men ingen heltehistorie er komplett uten en antihelt. I Ready Player One kommer denne i form av Innovative Online Industries, et selskap med ett mål for øyet: å vinne konkurransen og ta over OASIS, koste hva det koste vil. Og det får Wade kjenne på kroppen.
For når Wade blir den første til å finne Hallidays første nøkkel, blir livet hans snudd på hodet. Over natten blir avataren hans verdenskjent, og han må gå i dekning for ikke å havne i klørne på Innovative Online Industries."
Resten kan dere lese om. Boka er fengende skrevet. Forfatteren har, etter min mening, skapt en troverdig onlineverden, som faktisk kan bli en realitet en dag. Det er ikke så langt frem i tid, slik at man lett kan leve seg inn i historien. Det sære i filmen er at konkurransen om "easter egget" forutsetter god kunnskap om populærhistorien og spill fra åttitallet. Så, dette er jo midt i blinken for oss som var ung da, men har du ingen kunnskap om dette, så vil du bli fenget av historien uansett. 
Er du mann, så er denne en bok du må lese. Er du dame, så vil du også bli fengslet av denne boka. Les og nyt.