onsdag 13. juni 2012

Ny serie fra Jan Guillou

Er nettopp ferdig med første bok i en nye serie fra Jan Guillou, og den er skikkelig god bok. Den heter Brobyggerne, og handler faktisk om tre brødre fra et fiskevær utenfor Bergen. Bak på boken står det bl.a  følgende:
"Når havet tar både faren og onkelen deres, må de tre guttene Oskar, Sverre og Lauritz, reise fra det lille fiskeværet på vestlandet inn til Bergen for å prøve å forsørge familien. Ved en tilfeldighet oppdager man at de tre små repslagerlærlingene er uvanlig teknisk begavet. Ved hjelp av bergenske velgjører utdanner guttene seg til jernbane og brobyggere."

Deretter skjer det mye. En av guttene er med å bygger Bergensbanen, en annen havner i Øst Afrika, og vi følger i hovedsak to av brødrene i deres liv i perioden 1902 og frem til slutten av første verdenskrig. Den tredje brorens historie regner jeg med vi får i neste bok.

Det er som vanlig av Guillou veldig god skrevet og det er ikke kjedelig et sekund. Her er mye god historie i en periode som mange kanskje ikke vet så mye om. Vi får innblikk i hva som krevdes av de som bygde bergensbanen, og det er vel nesten utrolig at den i det hele tatt ble bygd. Det står ikke i boken, men kostnadene tilsvarte et helt norskt statsbudsjett, og det skulle bli ca 1000 milliarder kroner i dagens pengeverdi.

Han benytter litt av samme oppbygning som man kunne se i bøkene om Arn, hvor annenhvert kappittel skifter mellom brødrene. Begge historiene er like fengende, og det gjør det vanskelig å legge boken fra seg. Boken har det meste det en god bok skal ha, spenning, romantikk, og man blir stolt av det disse brødrene oppnår som normenn hjemme og ute i verden.

Boken er på 560 sider, og skulle gjerne sett den mye lengere. Men jeg får heller vente til neste kommer. Anbefales på det varmeste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar