onsdag 20. juni 2012

Imperium, Rikets begynnelse, Sam Barone

Jeg kom tilfeldigvis over denne boka, Imperium- Rikets begynnelse, av Sam Barone, Front Forlag, som er den første i en ny serie. Det er gitt ut to på norsk, mens det er skrevet fire til nå. De to siste blir vel å komme ut ettersom oversetter blir ferdig.

Serien er fra en tid tre tusen år før Kristus, i en tid før dannelsen av store bye var vanlig, og vi får et innblikk i grunnene til at menneskene samlet seg i byer slik at de kunne forsvare seg mot store nomadiske, barbariske stammer som tok alt de kom over. I første bok får vi møte Eskkar, som en gang var en barbar, som nå er en kriger i en av de større byene langs elven Tigris. (Byen blir senere opprinnelsen til den mer kjente byen Babylon.) Han får i oppgave å lede forsvar av byen mot den største nomade stammen, som har valgt ut byen som sitt neste plyndringsmål. Han får en slavejente, Trella, av lederen av byen. Trella er en spesiell jente med en uvanlig bakgrunn for slaver å være, og hun blir en viktig del av Eskkar og byens forsvar.

Sam Barone skriver meget godt. Jeg har lest alle bøkene, den første på norsk, og resten på engelsk. Andre bok, Imperium-Riket vokser, kom ut i pocket i mai i år.Oversettelsen er god og fengende som originalspråket. Det kan kanskje se ut som en guttebok, men da jeg gav den til min kjære kone, så ble hun like betatt som meg. Heltene, Eskkar og Trella, har en stor utfordring i deres bakgrunn, og det er denne "underdog" situasjonen som gjør boken spesiell. Dette binder dem sammen så det er mye romantikk her også.

Det var faktisk en overraskelse å oppdage at bøkene ble bedre og bedre. Denne serien er de første bøkene Sam Barone skriver, og man kan merke at han utvikler seg utover i serien. Sam Barone er utdannet i historie og har god kunnskap om tidsepoken han beskriver, men han tar likevel noen snarveier i forhold til den faktiske historien. Han beskriver blandt annet bruken av mynter som betalingsmiddel, men fakta er at disse ikke kom i bruk før nesten 3000 år senere. Hvis man ikke henger seg alt for mye opp i slike detaljer, så vil man få en god leseopplevelse og en del historiekunnskap om Mesopotamia i tillegg.

Les og nyt :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar